петък, 13 август 2010 г.

ФИА иска промени в двигателите на Ф1 преди 2013 година

От ФИА изразиха надеждите си, че ще успеят да наложат нови правила за по-екологични двигатели преди въвеждането на нови турбо двигатели във Формула 1 през 2013 година. В момента екипите от Ф1 искат след два сезона да се въведе нов агрегат, най-вероятно 1,5-литров с турбо, предаде КРОСС.

Подобни опити спорта да стане по-екологичен се приветстват от ФИА, но от федерацията смятат, че може да се постигне напредък в тази насока и преди 2013 година, като сегашните двигатели бъдат направени по-икономични.

Жил Симон, директор във ФИА по въпросите за двигатели и електроника заяви: "Трябва да направим сегашните агрегати по-икономични. Щом имам даден товар от гориво, ще искам да дам на моя пилот възможно най-много конски сили. Това ще е надпреварата в следващите няколко години във Ф1.

Ние трябва да предвиждаме ходовете на автомобилната индустрия и да се съобразяваме с нея. Искаме да знаем как ще изглеждат масовите автомобили след 5 или 10 години и искаме да се насочим натам. Интересно е, че само 1% от въглеродния диоксид произвеждан от един екип от Ф1 идва от самите болиди. Те замърсяват много повече при производство на части или използване на въздушен тунел, главно заради електричеството, което консумират".

Моторспорт.ком

Няма коментари:

Публикуване на коментар