събота, 14 август 2010 г.

Бил Гейтс инвестира в екологичен двигател

Отделни хора, както и различни големи компании, постоянно се опитват да намерят алтернативни източници на енергия, които да намалят зависимостта от полезните изкопаеми. От Mashable съобщават, че и един от най-богатите хора на планетата се присъединява към инициативите за пестене на световните ресурси. Бившият шеф на Microsoft ще инвестира куп пари в компания, която иска да преработи стандартните двигатели с вътрешно горене и да ги превърне в нещо, което върши работа увреждайки по-малко природата.

Автомобилите – които управляваме в наши дни – работят на почти същия принцип, като предшествениците си, които Хенри Форд е произвеждал преди 100 години. Съвременните двигатели с вътрешно горене работят по технология, която е била изобретена през XIX век, а това е било доста отдавна. Необходимо е нещо ново.

Компанията, в която Бил Гейтс влага част от парите си, се нарича EcoMotors. Тя е базирана в Детройт и се опитва да промени принципа на действие, който стои зад работата на двигателите. Целта е не просто да се промени видът на използваното гориво, а да се обновят изцяло системите, които създават движещата сила.




Новият двигател трябва да бъде по-лек, малък, евтин, с по-малко вредни емисии и по-ниска консумация на гориво. Първият двигател на компанията ще бъде дизелов и ще тежи два пъти по-малко от стандартните двигатели. Разходът на гориво също ще е намален двойно, като това не е за сметка на мощността.

Бил Гейтс е дал 23.5 милиона долара на компанията за разработката на B-серията на двигателите Opoc. Парите ще помогнат на EcoMotors да завърши разработката по двигателя и да проведе необходимите тестове с него. В края на годината се очакват първите прототипи на автомобили с новия тип двигатели.

Няма коментари:

Публикуване на коментар