събота, 14 август 2010 г.

Българска фирма ще прави биогориво от водорасли

Първата инсталация за добив на биомаса от водорасли в България вече работи успешно, съобщи българската компания Greon, която е приложила технологията.

Инсталацията на Greon във Варна се състои основно от три компонента: техническа част, хранителна среда и живи организми, обясни за Б&Е Асен Ненов от новаторската фирма. Високомаслената биомаса е на базата на едноклетъчни микроводорасли от специален вид, които натрупват големи количества липиди (растителни масла). Организмите от вида Botryococcus braunii се отглеждат в биореактор с прозрачни стени, които е облъчван със светлина за предизвикване на фотосинтеза.

Потенциалът на биомасата в България надхвърлял капацитета на АЕЦ

Водорасли ще задвижват коли
За да натрупат повече масла, водораслите са подложени на хранителен стрес, който влияе на метаболизма им, допълни Ненов. Изследователският екип лишава микроорганизмите от определени важни микроелементи, които са присъщи за храненето на водораслите в естествената им среда.

Основните предимства на технологията са свързани с високата й ефективност. За единица произведено масло или биоетанол са необходими 150 пъти по-малко количество водорасли отколкото рапица или слънчоглед. Неслучайно именно на водораслите се възлагат надежди да замени биогоривата от първо (технически и земеделски култури) и второ поколение (растителни отпадъци). Биомасата от водорасли може да служи и като "склад" за въглеродни и азотни оксиди, поглъщайки големи количества от тези парникови газове, и като източник на енергия чрез изгарянето й, т.е. тя е въглеродно неутрален енергоизточник.

Все още обаче няма реколта от добити биомасла, от които да бъде извлечен дизел, защото се анализира икономическата ренатбилност и пазара за такава технология, коментираха от фирмата.

Няма коментари:

Публикуване на коментар