събота, 14 август 2010 г.

Предимствата и недостатъците на биогоривата

Предимствата и недостатъците на биогоривата

Ако се замени петролът с биогорива като етанол и биодизел, предимствата биха били много, твърди сайтът about.com. Но могат ли биогоривата да излекуват зависимостта на Америка от петрола?

Първо, тъй като тези горива се добиват от земеделски култури, те се възобновими и повечето фермери в САЩ ги произвеждат в страната, така че не се налага да разчитат на несигурни чужди източници на петрол. Второ, етанолът и биодизелът не замърсяват толкова много, колкото традиционните съдържащи петрол горива като бензин и дизел. Освен това, те не допринасят за глобалното затопляне, тъй като те отделят в атмосферата същото количество въглероден диоксид, който растенията, техни източници, са поели от въздуха при своето развитие.

Биогоривата са лесно приложими, но трудно достъпни

За разлика от други видове възобновяема енергия (като водородна, слънчева и вятърна), тази от биогоривата лесно се пренася без специална апаратура или чрез нейното превръщане във превозно средство или домашна система за отопление-можете просто да напълните резервоара на колата, камиона или у дома си с биогориво.Тези от вас, които биха желали да заменят бензина в колата си с етанол обаче трябва да имат специален модел автомобил, който да може да работи и с двата типа гориво. Дизеловите двигатели могат безпроблемно да работят и с биодизел.

Въпреки техните предимства, биогоривата не могат напълно да излекуват зависимостта ни от петрола, според експерти. Цялостен обществен преход от петрол към биогорива би отнело известно време, като се има предвид големия брой коли, които работят единствено с бензин и липсата на резервоари с етанол и биодизел в бензиностанциите.

Има ли достатъчно ферми и земеделски култури за да се осигури прехода към биогорива?

Друго значимо препятствие пред разпространението на биогоривата е недостатъчното количество на отглежданите земеделски култури, необходими за тяхното производство. Скептици твърдят, че за целта трябва всички гори и незастроени пространства да бъдат превърнати в обработваеми земи.

"За да се заменят само 5% от използвания дизел с биодизел, трябва 60% от соевите посеви да се използват за производство на биодизел", казва Матю Браун, консултант по енергетика и бивш изпълнителен директор в Национална комисия, която обсъжда проектозакони за енергетиката."Това са лоши новини за любителите на тофу."

Производството на биогорива използва ли повече енергия, отколкото създава?

Друг проблем на биогоривата е, че може би тяхното производство изисква повече енергия, отколкото те в крайна сметка произвеждат.

Изследователят от Корнел Дейвид Пиментал е изчислил и сравнил енергията, необходима, за да се произведат земеделските култури и тази, която те произвеждат. Проучването му от 2005 година показва, че производството на етанол от царевица изисква 29% повече енергия от тази, която се получава от самия етанол.

Подобни резултати са получени при изследване на производството на биодизел от соеви семена. "Просто не е достатъчно ефективно да се произвежда течно гориво от растителна биомаса", казва Пиментел.

За да се намали зависимостта от изкопаемите горива, те трябва да бъдат използвани умерено

Не е открит лесен начин да се откажем от изкопаемите горива и в бъдеще най-вероятно ще се използват няколко вида източници на енергия-вятърна, водна, водородна, слънчева и такава от биогорива. Когато обсъждаме възможности за производство на енергия,ние обикновено не осъзнаваме, че трябва да ограничим потреблението на електричество. Разумното потребление е може би единственото "алтернативно гориво", с което разполагаме.

Няма коментари:

Публикуване на коментар